Ha betartod a következő egyszerű szabályokat fafűtés a lehető leghatékonyabb lesz, és kevésbé terheli majd a környezetet is.
1.) 20% nedvességtartalom alatti száraz keményfát használj (bükk, tölgy, akác gyertyán)
2.) A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat
3.) A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére (!) helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot.
4.) A begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír, vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.
A fentiek szerint megrakott máglya és begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábfák nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni, később érik el a jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet. Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, mely miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez és a hasznosulatlanul a kéményen távozik.
Ha a fentiek szerint járunk el hatékonyabb lesz a fűtésünk, azonos mennyiségű fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelő hőfokú és kellő levegőt kapó égés miatt.
Forrás: Levegő Munkacsoport facebook oldala
